Nederland stijgt weer in de UEFA coefficentenlijst

Nederland stijgt weer in de UEFA-coefficienten , na een jarenlange daling door tegenvallende Europese prestaties. Met de kwalificatie- en groepsfase voor zowel de Champions als de Europa Leagues achter de rug, scoren zowel Ajax als de Eredivisie veel punten voor UEFA-coëfficiënten.

Europees succes Ajax zorgt voor flinke stijging

Ajax begon de Europese campagne 2020-21 op een 21e plaats in de UEFA-ranglijst achter Benfica. De club kreeg 5,0 punten voor de kwalificatie voor de groepsfase. Het verdiende 4,0 punten uit wedstrijden met Atalanta en Midtjylland, Ajax klom naar de 19e plaats en overtrof zowel Benfica als Napoli. Napoli staat slechts 0,5 punt achter Ajax en leeft nog in de Europa League. De positie van Ajax op de 19e is dus zwak. Vooroplopen op Ajax staan Roma en Shakhtar, beiden op 75,0 punten en beiden nog in de Europa League.

Clubcoëfficiëntpunten zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt om de plaatsing in toekomstige Champions- of Europa Leagues-wedstrijden voor de voorronden te bepalen. Ook bepalen ze welke pot Ajax in de groepsfase speelt voor de loting.

Competitiecoëfficiënten concurrenten

Evenzo deed de Eredivisie het goed in het verdienen van coëfficiëntpunten, aangezien alle vijf Eredivisie-inzendingen voor de Europese competitie minstens één overwinning behaalden. De Eredivisie begon het Europese seizoen op de 9e plaats achter de Eerste Klasse van België. Na tot nu toe 6,8 punten te hebben behaald in Europa, is de Eredivisie België gepasseerd en bezet de 8e plaats. Het gat met België is slechts 0,5 punt en België heeft nog twee teams (Antwerpen en Club Brugge) over in de Europa League, dus de strijd is nog niet gestreden. De Russische Premier League staat 1.582 punten voor op de Eredivisie. Met Krasnodar nog steeds actief in de Europa League, is het vangen van Rusland dit jaar een uitdaging.

Competitiecoëfficiënten zijn belangrijk omdat ze de verdeling van Champions League-inzendingen bepalen. Als de Eredivisie op de 8e plaats blijft, krijgt de winnaar van de Eredivisie 2022-21 automatisch een plaats in de Champions League. De tweede plaats komt in de Champions League in de derde kwalificatieronde.

Al met al is het tot nu toe een goed seizoen geweest voor de Eredivisie. Zowel Ajax als de Eredivisie scoren veel punten voor UEFA-coëfficiënten. Hopelijk kunnen de overgebleven clubs wat meer verzamelen in de rest van het seizoen! Ajax staat in de volgende ronde van de UEFA Europa League tegenover LOSC Lille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.